İyi Bir Staj Yapmanın Önemi
Özkan GözütokÜniversite zordur. Günümüzde üniversiteyi bitirip işe girmek daha da zordur.
Staj dönemleri üniversite öğrencileri, yeni mezunlar veya iyi bir iş deneyimi elde etmek isteyen herkes için harika bir yoldur.
Okul hayatı her öğrenci için kolay ya da zor bir şekilde bitiyor. Asıl zorlu yolculuk okul bittikten sonra başlıyor. Herkes iyi bir başlangıç yapmak güzel işlerde çalışma ister. Ancak bunun için mezun olmak çokta yeterli olmuyor. İş hayatına iyi bir başlangıç yapmanın en önemli yolu iyi bir staj yapmayla başlıyor.
İyi bir staj döneminin kariyeri şekillendirmek adına geçirilen en önemli dönem olduğunu düşünürüm. Peki neden? Aslında çok basit, hiç kimse size mezun olduktan sonra kendinizi geliştirmek adına fırsat vermeyecektir de ondan.
Öğrenci, öğrenimi süresince kendinisini geliştirebilmek için freelance çalışmak, çeşitli seminer ve eğitimlere katılmak ve en önemlilerinden biri de staj gibi bir çok alana sahiptir.
İyi bir staj, seçtiğiniz alandaki birçok konuda deneyim kazanmanıza yardımcı olacaktır. Aktif iş yaşamının içine girerek ihtiyacınız olan her şeyi tüm yönleriyle öğrenebilmenizi ve iş başvurusu yapma zamanı geldiğinde, geniş bir deneyim yelpazesine sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Staj boyunca edindiğiniz deneyim ve beceriler sizi diğer adayların önüne geçirir. Staj yapmak, işi yerinde öğrenmekten daha fazlasıdır. Staj sürecinin sonuna geldiğinizde şirket size birlikte devam etme teklifi getirebilir. Bu, garanti bir sonuç olmasa da bazı şirketler onların standartlarını bilen ve tanıdıkları bir adayla çalışmayı tercih ederler.
Yeni mezun olmuş iş adayların da görülen en büyük sorunlardan biri de sektörüyle alakalı çevresinin olmayışıdır. Sektörünüzle ilgili iyi bir şirkette staj yaptığınız da birçok yeni insanla tanışırsınız. Bu durum, kurduğunuz bağlantılar ve çalışmayı düşündüğünüz alandaki iş fırsatlarından haberdar olmanızı da sağlar.
Stajda en önemli konulardan biri de nerede yaptığınızdır. Büyük/kurumsal firmalar da staj yaptığınız da mesleki anlamda kayda değer bir şeyler öğrenme ihtimaliniz ekseri daha azdır. Öte yandan kurumsallığı, görev tanımlarını, kiminle nasıl konuşulacağını, bir isteğinizi/şikayetinizi kime nasıl ileteceğinizi öğrenebilirsiniz. Bunun avantajı da CV’nizde iyi durur ve yapacağınız iş başvurusunda pozitif etkisi olabilir.
KOBİ’ler de ise daha az personelle çalışma durumu söz konusu olduğundan yapacağınız, ucundan tutacağınız bir iş mutlaka bulunur. İşin mutfağında çalışma şansınız çok yüksektir. Doğal olarak işi öğrenme şansınız da.
Peki Staj Süresince Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- + Daha fazla çalışıp, çabalamaya istekli olmalısınız. Stajı kendinizi geliştirmek için bir imkan olarak görmeli ve daha fazla öğrenmek için elinizden geleni yapmalısınız. İşten kaçmamalı aksine çalışmak için ne kadar istekli olduğunuzu göstermelisiniz.
- + İş arkadaşlarınızla, yöneticilerinizle ve insan kaynaklarındaki çalışanlarla iyi ilişkiler içerisinde olmalısınız.
- + İşlerin nasıl yürüdüğü, kimlerin hangi konulardan sorumlu olduğu gibi konuları analiz etmeye çalışmalısınız. Bunun için de iyi birer gözlemci olmanız, size verilen yerde oturup durmaktansa etrafınızda olup bitenin farkında olmanız gerekmektedir.
- + Sabır da önemli bir konudur. Başlar başlamaz size sorumluluk verilmesini beklememelisiniz. Sizin davranışlarınız, çabanız ve isteğiniz bu süreci yönlendirecektir.
- + Yeri geldiğinde fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Ancak paylaşımlarınızı yaparken karşındaki kişilerin sizden çok daha deneyimli olduğunu ve ölçüyü kaçırmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
- + Size verilen işlerden şikayet etmemeli, bulunduğunuz ortamı ve çalışma arkadaşlarınızı eleştirmemelisiniz.
- + Ve belki de en önemlisi stajı bir zorunluluk olarak görmemelisiniz. Eğer böyle görürseniz bu deneyiminizden fayda elde etmeniz çok ama çok zor olacaktır. Aksine stajı bir şans olarak görmeli ve bu süreçten en büyük faydayı elde edebilmek için elinizden geleni yapmalısınız.
Kısacası staj döneminiz geleceğiniz ve kariyeriniz için gerçekten çok önemlidir. Bir önemli konuda staj sürecinizi tamamladıktan sonra, iş yerindeki çalışma arkadaşlarınız, yöneticileriniz ile iletişimi kesmemek size sektörde hem referans sağlayabilir hem de bilmediğiniz bir konu olduğunda yardım alabileceğiniz kaynak olabilir.
başarı dolu bir iş hayatı sizinle olsun…