Hoşgeldin (Poşet) 2019
Özcan YetginToplumları oyalamanın yolları,
Onlara oyalanacakları şeyler vermektir.
- Soy Ağacı
- Poşet
- Kim bilir daha ne çıkacak?
Yeni yıla çok hızlı bir geçiş yaptık. Aslında ben poşet gibi bir yıl geldi demek istiyorum ama belki 2019 güzel olur diye yine de umut ediyorum. TV’lerde, sosyal medyada ve market kapılarında bangır bangır poşet ücretli olacak diye afişler hazırlandı ve duyurular yapıldı. Çoğu kimse 1 Ocak gününü görmeden eleştiri yapmadı ve sessiz kalarak günün gelmesini bekledi. Sonraki gün yapılan onlarca ve haddinden çok çok fazla yapılan zamları adeta görmezden gelerek poşet için seferber oldu. Ülkem insanı ilk olarak tepkisini mizahi olarak verdi. Yok efendim, poşetler reklamsız olsun gibi şeyler. Tabi ki de poşetin reklamsız olması güzel olabilir lakin amaç poşet başına fona alınan para ve KDV’sinden ibaret. Onlarca market çalışanı bu durumun varlığından rahatsız. Her müşteriye bu durumu açıklamak olası şey değil. Bilinçli bir toplum yapmadan, zoraki yaptırımlarla insanlara bunu dayatmak tabi ki de çözüm değil.
*Büyük marketler hariç, ürün aldığım her yer POŞET için ücret almıyor. Yasa sadece büyük marketler için mi yapıldı yoksa esnaf kafasına göre mi takılıyor? Edebiyatta poşet olmak deyimi vardır, biri bir laf soktu da biz mi poşet olduk hatırlamıyorum. Ürünlerin ilk saklama kabı ambalajken, kat kat poşetken, onlara bakılmaksızın toplam ürünlerin konulduğu poşete tasarruf yapmak ne alaka? Olacaksa hepsine olsun.
Madem doğa için poşet ve ambalaj ürünleri kullanılmayacaksa daha kapsamlı bir yasa yapılmalı. Dayatma yasalar, getirim kaynağını gösterir. Çünkü her akan su kendi kaynağını gösterir.
Poşeti ücretli yaparak, tüketimi azaltıp belki doğayı bir nevi koruyabilirsin ama çözüm geri dönüşüme gitmektir. Bunda da ortaya çıkacak atık su söz konusu. Bununla alakalı çalışmalar da yapılması gerekir. Tabi ki de bizler de tüketimin azaltılmasının yanında geri dönüşüm istiyoruz. Çünkü poşet, kâğıt vb. gibi şeyler tüketimde gereklidir. Hijyen olması için nasıl paket gerekli ise, aynı şekilde de geri dönüşüm şarttır. Belli başlı noktalara geri dönüşüm makineleri ve toplama noktaları koymak ve kamu spotları üretip milleti bilinçlendirmek daha etkili bir yol olacaktır.
Madem marketlerdeki poşetler ücretli oldu, o halde tüm giyim mağazaları ve hatta poşetle işi olan tüm iş yerleri poşetleri ücretli versin ki, sözde doğa koruma amaçlı proje tam anlamı ile işlesin.
Çok yakında sokaklarda karton toplayanların yanında poşet toplayanlar da işe başlayacak.
Devletin yapmadığı geri dönüşümü vatandaş kendi şartları ile yapıyor ve yapacak. Olayın başına dönersek oyalanacak şeyler her zaman mutlaka veriliyor. Geçen yılın zam oranlarına bakıp, poşet ücretinin ne kadar da göstermelik bir oyun olduğunun farkına varacaksınız. Soy ağacı demişken lütfen poşetin soy ağacına da bakar mısınız? Belki poşet diye geçtiğimiz şey bizleri birleştirir, ne dersiniz?