Kitaplara karşı düşkünlüğüm
Jan Berslen DevrimKitaplara karşı düşkünlüğümün, bağımlılığımın hastalık seviyesinde olduğunu kabul ediyorum. Zaten, benimle bir kaç dakika sohbet eden birisinin fark etmemesi mümkün değil. Üstelik, bu hastalığa küçük yaşta, neredeyse okumaya başlamadan önce kapıldığımı söylemeliyim. Annem ve çevremdeki akrabalarım, yılda en az yirmi kez, küçük bir meyve sandığının üzerine koyduğum kitaplar ile bir kitapçı açmaya çalıştığımı, kitap alıp satmaya gayret ettiğimi hatırlatırlar. Hayatımdaki büyük dönüşümlerin her birinde, kitaplarım da benimle birlikte acı çekti, taşındı, yoruldu, yıprandı, eziyet gördü. Bir çok zaman da kayboldu. Her gün antrenman yapan, beslenmesine dikkat eden bir sporcu gibi, ben de kitap okumayı bir mecburiyet olarak gördüm. Her zaman elimde bir yada iki kitap oldu, okuması zor da olsa hiç bir kitabı yarım bırakmadım. Şimdi, 2019 biterken, bu yıl içinde okuduğum ve bana çok önemli değerler katmış, hayatı anlamam için bir ışık yakmış bir kaç kitaptan bahsetmek istiyorum.
Talebe, Tara Westover
Amerika’da, köktendinci, toplumun tüm kurallarını ve günümüz yaşantısının araçlarını, kurumlarını reddeden bir ailede yetişen bir genç kızın gerçek hikayesini anlatan bu kitap, sanıyorum, okuduğum en etkileyici kitaplardan biriydi. Köktendincilerin, hangi dinden yada ülkeden olursa olsun, aynı cümleler ile başkalarından nefret ettiğini, aynı komplo teorilerine inandığını görmek çok şaşırtıcıydı.
Son Nefes Havaya Karışmadan, Paul Kalanithi
Çok başarılı bir beyin cerrahı olan Paul Kalanithi’nin, genç yaşta kansere yakalanması, bu hastalıkla mücadelesi ve ne yazık ki hayatının sona ermesini anlatan bu kitap, hayatın ne kadar kırılgan, bir nefes kadar kısa olduğunu hatırlatıyor. Yaşamı dolu dolu geçirmek, gülümsemek, sevmek ve sevilmek için elimizden geleni yapmalıyız.
Yükseliş, Jared Diamond
Çok verimli, çalışkan bir yazar olan Jared Diamond’un diğer kitapları ile daha da anlamlı hale gelen Çöküş, ulusların hangi hataları yaparak büyük krizlere girebileceklerini ve yine nasıl çıkabileceklerine dair önemli ipuçları veriyor. Birbirinden farklı krizlere girmiş bir çok ulusu incelemiş olan yazar, bu krizlerden başarı ile çıkan toplumların birbirleri ile entegre hale geldiğini, içlerindeki farklılıkların sona erdiğini anlatıyor bize. Ancak, bu krizlerden beslenen iktidarların, toplumu bölmek ve krizi çözecek olan birleşmeye engel olmak için herşeyi yaptığını da örnekleri ile göstermiş. Bir çok konuda olduğu gibi çözüm, birbirimize sevgi ve şefkat ile sarılmakta, akıl ve bilimi kullanarak çözüm üretmekte.
Şehvetiye Tarikatı, İsmail Saymaz
Konusu güncel olsa da, dokunduğu sosyal sorunun çok derin olduğunu düşündüğüm bu kitap, ülkemizde bu yılın en önemli çalışmalarından biri. Okuyup da hayretler içinde kalmayan kimseyi görmedim. Bu kitap, laikliğin, hangi inanç ve yaşam anlayışından olursa olsun, herkes için ne kadar önemli olduğunun en önemli belgelerinden biri.